Produkty z Włoch

Po towar do Włoch jeździmy od 2019 roku — w ciągu tych 5 lat dorobiliśmy się dwóch dużych busów z chłodnią oraz grafiku cotygodniowych wyjazdów po składniki.

Nasza Produkcja bazuje na włoskiej mące, a Restauracja na warzywach dojrzewających pod południowym słońcem: słodkimi pomidorkami datterini, mięsistymi pomidorami Picadilly, idealnymi do pieczenia małymi San Marzano, czerwoną cebulą z Tropei, sycylijskim bakłażanem, melonem miodowym… Moglibyśmy wymieniać bez końca!

 

Dużą część naszych zakupów stanowią sezonowe warzywa i owoce. To w Weronie kupujemy pierwsze szparagi w sezonie, kiedy w Polsce mamy jeszcze chłodną wiosnę, lekkie jak pianka i słodkie figi czy kurki pod koniec lata. Przywozimy różne odmiany trufli zależnie od pory roku, które… pachną i smakują! Zapomnijcie o oliwie czy paście truflowej. U nas makaron ze świeżą truflą to eksplozja smaku i zapachu w każdym jej kawałeczku.

Mamy zaufanego producenta serów — ręcznie robiona burrata klasyczna, wędzona, a nawet truflowa! to nieoczywisty dodatek do pasty, który znajdziecie tylko u nas. Ten sam producent robi dla nas oryginalne Grana Padano, pełną smaku mozzarella di bufala z mleka bawolego, a także twarde sery do talerza przystawek: ser z ziołami, z truflą… a nawet z czerwonym winem! Jeżeli mowa o przystawkach, sami wybieramy też dla Was wędliny, dojrzewające szynki i salami, których używamy do lekkich talerzyków na start, idealnych do dzielenia się i ułatwiających oczekiwanie na Twój talerz makaronu.

 

To, co uwielbiamy najbardziej (zaraz po pomidorach!) to dostęp do najświeższych ryb i owoców morza w jakości prosto z morza. Przywozimy tuńczyka do tatara, przystawek i makaronów, dorodne mule, vongole i kilka rodzajów krewetek, włącznie z poławianymi na Sycylii, najlepszymi do jedzenia na surowo krewetkami Gambero Rosso.

Dziękujemy, że zatrzymałeś się aby przeczytać historię o naszych składnikach. Kuchnia Ragu stoi dobrym produktem, a my kochamy osoby, które podobnie jak my zachwycają się dorodnymi warzywami, soczystymi owocami i dobrym serem w akompaniamencie czerwonego wina.