Jak to się zaczęło

Żeby opowiedzieć o początkach RAGU musimy cofnąć się pamięcią do 2016 roku. Jesienią przy ul. Sienkiewicza 34A otwieramy pierwszy pasta bar we Wrocławiu i nieprzypadkowo od początku nazywamy się Pracownią Makaronu. Kiedy zaczynaliśmy ten projekt nawet nie marzyliśmy o dużej restauracji, gdzie ilość gości chętnych na nasz makaron przekroczy liczbę dostępnych miejsc. Chcieliśmy jako jedyni we Wrocławiu produkować prawdziwy jajeczny makaron i jeszcze świeży dostarczać do wrocławskich restauracji. Wyobrażaliśmy sobie, że pasta bar będzie tylko dodatkiem do Pracowni, gdzie w luźnej atmosferze i z krótką kartą zaserwujemy makarony wykręcone prosto przed podaniem.

 

Rzeczywistość bardzo szybko zmieniła nasze plany. Nie boimy się tego powiedzieć — koncept restauracji wyspecjalizowanej w jednym, kompletnie dopracowanym daniu osiągnął sukces na mapie wrocławskiej gastronomii i w tej chwili to praca restauracji pochłania większość naszego czasu. Kiedy w 2016 roku otwieraliśmy lokal nasza ekipa liczyła kilka osób. Dzisiaj mamy ponad 55 współpracowników — zespół to nie tylko kelnerzy, barmani i kucharze, ale też pracownicy produkcji, czyli serca całej Pracowni.

 

To od osób wykręcających makarony i lepiących pierożki zaczyna się droga makaronu na wasze talerze. Jeszcze zanim gotowy pierożek trafi do rąk kucharza, pracuje nad nim kilka osób: trzeba zagnieść ciasto, przygotować farsz, a na końcu nadziać i skleić całość.

Dorobiliśmy się też kilkuosobowego biura, które odpowiada za organizację pracy, rozwiązywanie problemów i nawiguje wyjazdy do Włoch. Wszyscy lubimy się integrować i zawsze hucznie obchodzimy nasze urodziny — zapowiada się jeszcze sporo fajnych imprez!

 

Cieszymy się, że jesteś z nami i chciałeś poznać naszą historię. Sprawdź zakładkę Produkty z Włoch, aby poczytać więcej o tym skąd wzięliśmy na największym targu warzyw i owoców pod Weroną czy o tym, kto produkuje burratę na Twoim talerzu (kliknij tutaj)