RAGU – ręcznie robione włoskie makarony, ravioli i gnocchi. Świeże składniki, włoski klimat, otwarta kuchnia.

Produkty z Włoch

Po włoskie produkty jeździmy od 2019 roku i od tego czasu z małej przygody zrobiliśmy stały rytuał. Dziś mamy dwa duże busy z chłodnią i grafik cotygodniowych wyjazdów, podczas których przywozimy składniki prosto do naszej pracowni
i restauracji.

Nasza produkcja opiera się na najlepszej włoskiej mące, a kuchnia na warzywach dojrzewających w pełnym południowym słońcu: słodkich pomidorkach datterini, mięsistych Picadilly, małych San Marzano idealnych do pieczenia, czerwonej cebuli z Tropei, sycylijskim bakłażanie czy melonach miodowych. Lista jest tak długa, że moglibyśmy wymieniać bez końca!

Uwielbiamy sezonowość – to w Weronie kupujemy pierwsze szparagi, kiedy w Polsce wciąż jest chłodno, późnym latem przywozimy figi lekkie jak pianka i złociste kurki, a o każdej porze roku trufle. Nie oliwa, nie pasta truflowa, tylko świeża trufla, której smak i aromat potrafią zamienić talerz makaronu w kulinarne przeżycie.

Mamy też zaufanego producenta serów – jego ręcznie robiona burrata (klasyczna, wędzona, truflowa) to nieoczywisty dodatek, który znajdziesz tylko u nas. Ten sam mistrz tworzy dla nas oryginalne Grana Padano, pełną smaku mozzarellę di bufala z mleka bawolego oraz sery z ziołami, truflą, a nawet z czerwonym winem.

Do przystawek wybieramy starannie dojrzewające szynki i aromatyczne salami – idealne na lekki talerz do dzielenia się przy winie, kiedy czekasz na swój makaron.

To, co uwielbiamy najbardziej (zaraz po pomidorach!) to dostęp do najświeższych ryb i owoców morza w jakości prosto z morza. Przywozimy tuńczyka do tatara, przystawek i makaronów, dorodne mule, vongole i kilka rodzajów krewetek, włącznie z poławianymi na Sycylii, najlepszymi do jedzenia na surowo krewetkami Gambero Rosso.

Dziękujemy, że zatrzymałeś się aby przeczytać historię o naszych składnikach. Kuchnia Ragu stoi dobrym produktem, a my kochamy osoby, które podobnie jak my zachwycają się dorodnymi warzywami, soczystymi owocami i dobrym serem w akompaniamencie czerwonego wina.

Jeżeli potrzebujesz nas w swojej restauracji, pisz na biuro@ragu.pl, a przygotujemy ofertę odpowiednią dla Twoich potrzeb.